A piaci folyamatok alapján akár 8-9 forinttal is csökkenhetne a benzinár, kérdés ugyanakkor, hogy a Mol mennyire bánik óvatosan a ceruzával.

A héten minden az autósok kezére játszott a nemzetközi piacokon, a benzin és a gázolaj tőzsdei ára csökkent, a forint pedig az IMF-tárgyalás felől érkező kedvező híreknek köszönhetően számottevően erősödött a dollárral szemben. Az eredmény: a Mol részéről indokolttá vált egy jókora gázolaj- és benzinár-csökkentés.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Ami a pontos értékeket illeti: a hét átlagában a forint 2,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a benzin tőzsdei ára 2,7, a gázolajé 0,8 százalékkal süllyedt, ami összességében – figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 42-44 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár – a gázolaj esetében 4-6, a benzinnél pedig akár 8-9 forintos árcsökkentést is indokolna (!) a kutakon a jövő héten.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Indokolna. Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Április elején is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár több forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon

A forint példaképe - a régió bástyája

Apple: 1000 milliárd dolláros lufi?