Eseménydús héten van túl a devizapiac, amelynek mozgását az európai adósságválság, azon belül a görög csődtől való piaci félelem és a spanyol bank és adósságproblémák határozták meg. 

A kedvezőtlen széljárás mellett a forint helyzetét rontotta az Európai Központi Bank levele is, amely szerint az eurózóna jegybankja úgy látja, a magyar jegybanktörvény módosítása nem elegendő a Magyar Nemzeti Bank teljes függetlenségének biztosításához. Ezért a befektetők szemében megint bizonytalanná vált az IMF-csomag, amelynek a jegybanki függetlenség volt az egyik alapfeltétele.

Ezek után nem meglepő, hogy a régiós devizák versenyében a legtöbb rossz hírrel terhelt forint lett az utolsó, a héten négyhavi mélypontra kerülő magyar deviza 2,4 százalékot veszített értékéből az euróval szemben. A cseh korona 2 százalék alatti mínusszal végzett, a lengyel zloty megúszta 1,6 százalékos csökkenéssel. A versenyt megnyerő román lej a többiekkel szemben erősödött, igaz minimálisan, 0,1 százalékkal.

A forint szempontjából a jegybanktörvénnyel kapcsolatos hírek és azt követő piaci reakciók a legfontosabbak. Ha sikerül visszanyerni a piac bizalmát, akkor erősödés, ha nem, akkor gyengülés jöhet. Mindkét irány lehetséges, egyelőre csak a bizonytalanság biztos.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első

Olajban fürdik a világ

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Minőség kérdése az egész

Magyarország, az európai áfanagyhatalom