Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fordulhat a kocka a élelmiszereknél

Az aszály miatt az idén meglépő kukorica árfolyama visszafordult, ha folytatódik a trend, akkor az élelmiszerek és az etanol ára is csökkenhet.

Az elmúlt két hétben esésbe fordult az élelmezési szempontból kulcsfontosságú kukorica, miután kiderült, hogy jövőre 77 éve nem csúcsra emelkedhet a termesztés. Az árcsökkenésnek lökést adott az is, hogy az elmúlt hetekben az árfolyamot magasba emelő időjárás is kegyesebb volt a kukoricával az amerikai földeken.

Szintén kedvező folyamat, hogy az olajár is csökkent, ez pedig a következő hónapokban visszafoghatja az etanoltermelést, amely szintén jelentős kukoricaemésztő ágazat. Ha jelenlegi várakozásokból indulunk ki, akkor a kukorica árfolyama 650 dollárcentre mérséklődhet, a korábbi 700-800 centes szintekről, vagyis az áresést meglovagoló shortolással szép eredményt lehet elérni.

0 Tovább

Tízmilliók félórás bohóckodásért

Folytatódik a gazdagokról szóló sorozat, ezúttal a sorozatsztárok pénztárcájában turkálunk.

A filmsztárok megdöbbentően sokat tesznek zsebre egy-egy produkció után. Ennek ellenére most nem ők a főszereplők. A tévében szereplő sorozathősök is csinos összeget kapnak kézhez, különösen a nagy őszi sorozatdömping kényezteti a bankszámlájukat.

A Két pasi - meg egy kicsi Charlie-helyettesítője, Aston Kutcher, 700 ezer dollárt - 155,4 millió forintot - kap egy epizódért, ami talán nem tűnik soknak, de a 24 epizód 16,8 millióval gyarapítja a sztár vagyonát. Sorozatbéli partnere, Jon Cryer minimális összeggel lemaradva lett a második a listán, Alan 14,4 millió dollárt keres a lúzer kiropraktőr bőrébe bújva.

0 Tovább

Megvadulhat a kakaó

Jelentős, akár több mint 20 százalékos áremelkedés jöhet a kakaó piacán.

Nagyon könnyen jelentősen emelkedhet az kakaó árfolyama az egyik legjelentősebb termelő országban, Elefántcsontparton elképzelhető változások miatt. A kakaótermelési szabályok reformjára készülnek az országban, amely felhajthatja az árat, emellett egy esetlegesen kirobbanó belpolitikai válság is forróbbá teheti a kakaópiacot.

Azt, hogy ez milyen időtávon emelkedhet jelentősen a kakaó ára egyelőre nehéz megmondani, jelenleg a piac a pontos termésadatokra vár, de érdemes készen állni. Azt a kakaónál fontos tudni, hogy egy jelentősebb hír gyorsan megmozgatja a piacot, két hét alatt komolyabb változások következhetnek be. Ha az elefántcsontparti események valóban megemelik az árat, akkor a mostani kilátások szerint a valamivel 2500 dolláros árfolyamról akár 3000 dollárig szaladhat az árfolyam.

0 Tovább

Bizonytalanság kamatfronton

A magyar jegybankárok kedden döntenek újra a kamatról, a piac megosztott a kérdésben. Tartás és csökkentés is szóba jöhet.

Kedden dönt a kamatról a jegybank monetáris tanácsa, amely a legutóbbi döntésnél megosztottá vált. Az úgynevezett külsős tagok leszavazták a belsősöket, azaz a jegybankban vezető pozíciót betöltő Király Júliát, Karvalits Ferencet és Simor András elnököt. Így 6,75 százalékra csökkent a kamat. A kamatcsökkentés azt jelzi, hogy a külsős jegybankárok az infláció alakulását nem tartják veszélyesnek, az alacsonyabb kamatszinttel a gazdaságnak akarnak lökést adni.

Kérdés, hogy a keddi ülésen hogyan határoznak majd a jegybankárok. Feltehetően a belső tagok továbbra is tartani akarják majd a kamatot, az még bizonytalan, hogy a külsős tagok újabb csökkentést akarnak-e. Ahogy a tanács a legutóbb, úgy a piaci szakértők is megosztottak abban, hogy kedden milyen döntés születik. Ha csökken a kamat, akkor várhatóan 6,5 százalékos szintre mérséklődik, amely tavaly novemberi szintet jelent.  

A kamat a forint árfolyamát is befolyásolja, elvileg az alacsonyabb kamat forintgyengítő hatású, mert a piaci szereplők kevesebb nyereséget tudnak reálizálni a forintos befektetéseiken. Mindazonáltal a kedvező nemzetközi hangulat és az IMF-megállapodás reménye támaszt adhat a magyar devizának. Egyelőre tehát csak a bizonytalanság biztos, kedden délután okosabbak leszünk.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Ha esik, esni fog

Melegszik a kávé

Nyugi! Van nálam csoki

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák


Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Mi kell az önbutításhoz?

0 Tovább

Meredeken zuhanhat a benzinár

Akár jelentős mértékben eshetnek az üzemanyagárak a hazai kutakon, miután az olajár bezuhant, a forint pedig erősödött.

A hazai deviza dollárhoz mért jegyzése a hét átlagában 1,2 százalékkal erősödött, miközben a benzin ugyancsak heti átlagos jegyzésára dollárban mérve 1,5, a gázolajé 0,7 százalékkal esett.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Forintban számolva a benzinár így közel 3,0, a gázolaj jegyzése mintegy 2,0 százalékkal ereszkedett a hét átlagában, ami - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzin megközelítőleg 4-6, a gázolaj 2-3 forintos áresését indokolná a Mol soron következő döntésekor.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek