Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megszerették a forintot, de...

Az idei erősödésével a világ élvonalába tartozó forint jól szerepelt az utóbbi napokban: az euró két hónapja nem látott mélységbe került. A piacok szeretik a forintot, de ez külföldön dőlt el. Frissítés: Szerdán a kormány újabb megszorító lépései megszakították az erősödést.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai szerint kedden 278,42 forint volt az euró árfolyama, ennél alacsonyabban legutóbb augusztus végén járt a közös deviza. Szerdán reggel pedig a bankközi devizapiacon már 278 alatt is megfordult az euró.

A januári mindenkori csúcsot jelentő 320 forint feletti jegyzésekhez képest a forint 13 százalékkal erősödött, ezzel a világ legjobbjai közé tartozik. A folyamat elsősorban a devizában eladósodott háztartások számára üdvös, emellett a befektetők is szép hasznot realizálhattak a forinton.

0 Tovább

Továbbra is lejtőn

Az egyik legfontosabb agrártermék, az aszály miatt korábban rekordot produkáló szója lejtőn maradhat, ha beigazolódnak a várakozások. Azaz több lesz belőle.

Közel 1500 körül mozgott a szójabab vékánkénti árfolyama, és jó esély van arra, hogy a jövőben tovább fog esni a jegyzés. Hétfőn hónapok óta nem látott esést produkált az árfolyam. Így 1500 cent alá került.

Az árfolyamot közvetve a brazil gazdák és persze a időjárás küldheti még lejjebbre, a vártnál ugyanis kedvezőbbek a várakozások a termőterületeken. Ha maradnak az optimista kilátások akkor a szójabab árfolyama akár 1400-1450 centig süllyedhet egy hónapos időtávon. Ha valóban ez a forgatókönyv valósul meg, akkor az árfolyamsüllyedés akár 6 százalékos többletet is hozhat.

0 Tovább

Lecövekelhet a benzinár

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a hazai kutakon változatlanok maradnak az árak a jövő héten.

Az elmúlt hét a forint kismértékű erősödését hozta, miközben az üzemanyagárak világpiaci ára némileg emelkedet, így végeredményben a forintban számolt gázolaj- és benzinár változatlan maradhat, esetleg minimális mértékben változhat a Mol soron következő döntése nyomán.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)


A konkrét számokban kifejezve mindez annyit tesz, hogy a forint a hét átlagában mintegy 0,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miközben a benzin dollárban jegyzett világpiaci ára 0,5 százalékkal, míg a gázolaj dollárban számolt ára 0,9 százalékkal emelkedett. Forintban számolva tehát megközelítőleg stagnálással számolhatunk, ami nem indokol változtatást a hazai kutakon.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

Még az olcsó is drágul

A viszonylag olcsó tömegboroknál is rombolt az idén szinte mindent felborító időjárás.

Olaszország, Franciaország és Spanyolország szőlőtermő vidékei rosszul szerepeltek ebben a szezonban. A kedvezőtlen időjárás kiábrándító szüretet eredményezett. Mivel a három ország a tömegborok legnagyobb termelőjének számít a világon, jelentős áremelkedés következett be.

A gyenge szüretre számítani lehetett, az egyik olasz borkutató intézet a múlt hónapban jelezte, az olasz termelők 39,3 millió hektoliter bort állítanak majd elő, ami 8 százalékos hanyatlást jelent 2011-hez képest. Franciaország sokkal rosszabbul jár: az agrártárca szerint 20 százalékkal 40,6 millió hektoliterre csökken az eredmény - hasonlóan alacsony számokat legutóbb 40 évvel ezelőtt produkált a francia borszektor.

0 Tovább

Szép kilátások a narancsvidéken

A floridai narancsvidék mélybe lökheti a narancslé árfolyamát a világpiacon. Akár 10 százalékot is hozhat a konyhára.

Kitűnő szezon várható a floridai narancsvidékeken. A Bloomberg előrejelzése szerint az októbertől júniusig tartó szezonban az előző narancsévadhoz képest 4 százalékkal nagyobb lehet a termés, ez három éve nem látott mennyiséget jelentene.

Fain Shaffer, az Infinity Trading Corp Medford tradercég elnöke szerint a jó terméskilátások fontonként 1 dollárral csökkenthetik az árupiacon olcsónak számító narancslé árfolyamát. A piac csütörtökön fontos iránymutatást kaphat: az amerikai agrártárca ugyanis publikálja első narancsszezonra vonatkozó termésbecslését.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek