Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi történt a forinttal?

Az eurózóna megmentése és az amerikai pénzpumpa miatt az euró óriási emelkedést produkált a dollárral szemben, sajnos a régiós devizák ebből keveset profitáltak.

Az euróról szóltak az elmúlt napok a devizapiacokon. Hétfőn még 1,25-ös szinten mozgott a dollárral szemben, míg pénteken már 1,31 felett volt az árfolyam, ami látványos, 5 százalékos többletet jelent.

A közös deviza két oldalról kapott komoly támogatást. Egyfelől a német alkotmánybíróság kedvező döntése az eurózóna mentőalapjáról, amely a jelenlegi eurózóna fenntartásába vetett bizalmat erősítette. A másik lökést az amerikai jegybanktól kapta az euró, a Fed ugyanis bejelentette, elindítja a pénzpumpát a gazdaság támogatása érdekében. Az amerikai jegybankárok döntése után szinte az összes piacon elkezdtek bevásárolni a befektetők.

0 Tovább

Kiesett egy tégla a forint alól

Megütötték a kamatdöntés után a forintot, ez pedig a törékenységre utal.

A jegybank döntéshozói két év után kedden csökkentették először az alapkamatot - a ráta 7,00 százalékról 6,75 százalékra módosult -, amely meglepő volt a többségi elemzői várakozások tükrében.

A tanács megosztott volt, erre utalt Simor András jegybankelnök is, amikor a kamatdöntés után azt mondta, szoros eredménnyel döntött a testület a csökkentés mellett. A csökkentésre szavazó jegybankárok feltehetően úgy vélik, az inflációs kockázatok miatt nem indokolt a pénzromlás elleni fegyverként használt kamat 7 százalékos szintje, a kamatcsökkentés pedig hozzájárulhat a hitelezésen keresztül a recesszióban lévő gazdaság élénkítéséhez.

0 Tovább

A forint a rossz oldalra került

A román lej nyerte a heti devizacsatát, a forint azonban a másik térfélre került, a zlotyval egyetemben gyengült.

Felemásan szerepeltek a héten a régiós devizák, amelyek mozgását alapvetően a nemzetközi hangulat befolyásolta. A hétfői szintekhez képest viszonylag alacsony eltéréssel zárt a forint, de a hét során nagyobb intervallumban mozgott: az euró árfolyama 275 alatt, de 280 közelében is járt.

A forint a mostani árfolyamok alapján viszonylag erősnek mondható. Erejét pedig részben annak köszönheti, hogy a befektetők keresik a viszonylag magas kamatot fizető devizákat, ebben pedig - köszönhetően az egyik legmagasabb európai alapkamatnak - a magyar deviza kifejezetten jól áll. Az is a forint mellett szól, hogy a befektetők bíznak az IMF-megállapodásban. A forint és az ország iránti bizalmat egyébként az is jelzi, hogy a magyar csődkockázati mutató jelentősen mérséklődött, az állampapírok hozama szintén komoly csökkenést mutatott az utóbbi időben.

0 Tovább

Nagyot ugorhat a benzinár

Jelentős üzemanyagár-emelésre számíthatnak az autósok a Mol soron következő döntésekor.

Mind a benzin, mind a gázolaj drágulhat, miután a forint gyengült a dollárral szemben, a dollárban jegyzett benzin és gázolaj árfolyama pedig komolyabb emelkedést mutatott a nemzetközi piacokon.

A hét átlagában a forint a dollárral szemben 0,7 százalékkal gyengült - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján -, míg a gázolaj tőzsdei jegyzése átlagosan 3,0 százalékkal, a dollárban jegyzett benzin árfolyama pedig 2,6 százalékkal kúszott fel.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A két hatás tehát egy irányba mutat, összességében a forintban jegyzett benzinár megközelítőleg 3,5, a forintban számolt gázolaj árfolyam pedig majd' 4,0 százalékkal ugrott meg. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - forintosítva akár 6-7 forintos emelést is indokolna a Mol soron következő döntésénél.

0 Tovább

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

A briteknek és indiaiaknak semennyi. Az amerikaiak 5,6 millió forintot, a mieink 20 millió körüli összeget kaphatnak. A szingapúriaknak 180 millió járna, de nincs aranyuk.

A sportolók álma, az olimpiai aranyérem eszmei értéke felbecsülhetetlen, jelenlegi
aranyárfolyamon 706 dollár
(közel 160 ezer forint). Az olimpikonok ezzel az összeggel nem mennének messzire, ám az éremmel szerzett dicsőség mellé az arannyal hazatérő sportolók pénzjutalmat is kapnak. A győzelem persze marketing szempontból is jövedelmező lehet, a szponzorok figyelmét mindenképp felkelti egy olimpiai bajnok.

A Fiscaltimes összeállítása szerint 204 nemzet olimpiai bizottsága különböző összegekkel jutalmazza az érmeseket, a legnagyobb összeggel, 800 ezer dollárral (180 millió forint) Szingapúr próbálja ösztönözni a sportolóit, akiknek eddig még egyik olimpiáról sem sikerült aranyat hazavinniük.

9 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek