Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiányzik a megoldás, nekiestek az eurónak

Hétfőn ismét nekiestek az adósságválságtól rettegő befektetők az eurónak, mert még mindig nincs megnyugtató recept. A közös deviza a dollárral szemben 2, a jenhez képest 12 éves mélypontra került.

Az euró értékvesztése - amely egyébként a forintot is gyengítette hétfő délelőtt - több, az eurózónából érkező kedvezőtlen hírrel magyarázható. A befektetők ismét aggódnak a görögök fizetőképessége miatt, a spanyoloknál pedig egész tartományok kértek segítséget az államtól az adósságuk rendezéséhez.

Utóbbi hír főszerepet játszott abban, hogy a fenntarthatóság szempontjából kritikusnak mondott 7 százalék felett mozgó spanyol állampapír hozam tovább emelkedett.

Közben az euró a dollárral szemben újabb kétéves mélypontot ért el, a japán jenhez képest pedig 12 éve nem látott szintre gyengült.

0 Tovább

Sanszos az áremelkedés a kutakon

Rossz hét volt az autósok szempontjából: a nemzetközi árváltozások eredményeként jelentősebb drágulás is elképzelhető.

A forint a hét során csak minimálisan erősödött a dollárral szemben, miközben a gázolaj és a benzin árfolyama is viszonylag jelentősen 3-4 százalékkal emelkedett a piacon.

A változások - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - forintban kifejezve a hazai kutakon jelentősebb, akár 4-5 forintot meghaladó forintos áremelkedést mindenképp indokolnának, de ha a Mol nem bánik óvatosan a ceruzával, akkor ennél nagyobb mértékű drágulás is elképzelhető.

0 Tovább

Sikerhetet produkált a forint

A forint nyerte a térségi devizák heti versenyét. Bár pénteken gyengült a magyar deviza, de a héten éves csúcsa közelében is járt: az év elejéhez képest több mint 14 százalékkal erősödött.

Viszonylag erős szintről kezdte a hetet a magyar deviza, hétfőn az euró 288 felett járt, pénteken pedig 286 forint körüli szintre süllyedt. Ezzel 0,7 százalékos erősödést ért el. A régiós devizák közül a zloty tudott még többletet termelni, 0,5 százalékkal emelkedett az euróhoz mért árfolyama. A cseh korona és a román lej pedig gyengült. Tehát a szokásos heti verseny a forint nyerte.

A magyar deviza hétközben még erősebb szinten is járt, mint péntek délután. (A pénteken az eurózóna adósságválsága miatt borongóssá vált nemzetközi hangulat miatt gyengült a forint. Az euró kétéves mélypontra esett a dollárral szemben.)

2 Tovább

Tovább drágulhat a benzin

A héten az autósok ellen dolgoztak a főbb folyamatok a nemzetközi piacokon, a benzin és a gázolaj ára így tovább emelkedhet a kutakon.

A forint gyengült a dollárral szemben, a gázolaj és benzin tőzsdei árjegyzése ugyanakkor emelkedett, azaz minden tényező a hazai üzemanyagárak emelkedése felé mutat.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Konkrét számokkal kifejezve mindez úgy néz ki, hogy a forint a dollárral szemben heti átlagban mintegy 3 százalékkal gyengült, míg a benzin és gázolaj tőzsdei árfolyama átlagosan 2-2, százalékkal kúszott fel, ami forintban kifejezve az árak megközelítőleg 5 százalékos emelkedését jelenti.

0 Tovább

Kikerülték a forintot

A régiós devizákat békén hagyták a befektetők a héten, a kivétel volt a román lej, amely nagyon pórul járt.

Miközben a nemzetközi piacon vergődő euró a dollárral szemben kétéves csúcsra gyengült, a régiós devizák közül három kikerülte az eladási hullámot.

A hét elejéhez képest a forint euróhoz mért árfolyama gyakorlatilag nem változott. Feltehetően a befektetők megvárják az IMF-tárgyalások június 17-i startját és a hírek alapján döntenek majd újabb pozíciók felvételéről.

A zloty lekörözte a forintot, az euróval szemben 0,9 százalékos erősödést ért el, még jobb teljesítmény nyújtott a cseh korona, amely több mint 1 százalékot vert az euróra. Ezzel megnyerte a heti versenyt.

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek