Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Élelmiszermatek kukoricaalapon

Mennyivel drágítja a kukorica árának emelkedése az alapvető élelmiszereket?

A kukorica árának emelkedése az Egyesült Államokban is élelmiszer-drágulást idézett elő. Jane Wells a CNBC-n megjelent cikkében a "hatásmechanizmust" elemezte. A bátrak földjén a marhahús júliusban 15 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a bontott csirke 16 százalékkal, a sonka 8 százalékkal, a sajt 13 százalékkal drágult. Mennyiben tudható be ez a kukorica drágulásának?

Kezdjük a végeredménnyel: egy fehérjében gazdag reggeli - steak, tojás, szalonna és tej - árához a kukorica nagyjából 10 százalékkal járul hozzá.

Lássuk a részletes számítást a marhahús esetében! Egy borjú átlagosan 9 kiló kukoricát eszik meg naponta, amíg 160 napos korában vágóhídra kerül. Ez nagyjából 1440 kiló kukoricát jelent. Egy borjú átlagosan 270 kiló húst ad, ami azt jelenti, hogy egy kiló húshoz 5,33 kiló kukorica szükséges.

0 Tovább

Kiesett egy tégla a forint alól

Megütötték a kamatdöntés után a forintot, ez pedig a törékenységre utal.

A jegybank döntéshozói két év után kedden csökkentették először az alapkamatot - a ráta 7,00 százalékról 6,75 százalékra módosult -, amely meglepő volt a többségi elemzői várakozások tükrében.

A tanács megosztott volt, erre utalt Simor András jegybankelnök is, amikor a kamatdöntés után azt mondta, szoros eredménnyel döntött a testület a csökkentés mellett. A csökkentésre szavazó jegybankárok feltehetően úgy vélik, az inflációs kockázatok miatt nem indokolt a pénzromlás elleni fegyverként használt kamat 7 százalékos szintje, a kamatcsökkentés pedig hozzájárulhat a hitelezésen keresztül a recesszióban lévő gazdaság élénkítéséhez.

0 Tovább

Elkaszálták a Samsungot

Igen komoly mozgást hozott a mobilgyártók tőzsdei jegyzésében a Samsung - Apple perben született hétvégi ítélet, amelynek értelmében a dél-koreai cég bő 1 milliárd dolláros kártérítést kénytelen fizetni tengerentúli konkurensének, mivel az esküdtek szerint az amerikai vállalat több készülékét lemásolta.

Az nem meglepő, hogy a döntést követő első kereskedési napon a Samsung majd 8 százalékot zuhant (bár az esés mértéke itt is túlzónak tűnhet, hiszen a cég értéke így 12 milliárd dollárral csökkent), illetve hogy az Apple majd 2 százalékkal erősödött, az események azonban a szektor többi cégének tőzsdei teljesítményét is erősen befolyásolták.

A Samsunghoz hasonlóan Androidot használó kínai ZTE is bő 7, míg a szintén a Google operációs rendszerére építő HTC 2 százalékkal értékelődött le, elsősorban azért, mert készülékeikben használnak olyan újításokat, amelyek miatt a bíróság most kártérítés fizetési kötelezettségre ítélte a Samsungot. Ezzel szemben a Nokia, amely okostelefonjait már a Windows szoftverével árulja, 8 százalékkal erősödött.

0 Tovább

Nincs többé kispályás minigolf

Valahol mindenkinek el kell kezdenie: diócsomagolóból, golflabdaszedőből lettek a Wall Street sztárjai.

Warren Buffet hatévesen állt munkába, rágógumival házalt, újságkihordóként is dolgozott. Ma a világ harmadik leggazdagabb embere, közel 46 milliárd dolláros (10,2 ezer milliárd forintos) vagyonnal.

A parkolóőrök is eljuthatnak a csúcsra, mint például Michael Bloomberg. A nevével fémjelzett, tévécsatornát, hírügynökséget is magában foglaló médiacsoportot megalapító üzletember jelenleg New York polgármestere. Ma már nem bohóckodik aprópénzzel, vagyona 22 milliárd dollár.

0 Tovább

A forint a rossz oldalra került

A román lej nyerte a heti devizacsatát, a forint azonban a másik térfélre került, a zlotyval egyetemben gyengült.

Felemásan szerepeltek a héten a régiós devizák, amelyek mozgását alapvetően a nemzetközi hangulat befolyásolta. A hétfői szintekhez képest viszonylag alacsony eltéréssel zárt a forint, de a hét során nagyobb intervallumban mozgott: az euró árfolyama 275 alatt, de 280 közelében is járt.

A forint a mostani árfolyamok alapján viszonylag erősnek mondható. Erejét pedig részben annak köszönheti, hogy a befektetők keresik a viszonylag magas kamatot fizető devizákat, ebben pedig - köszönhetően az egyik legmagasabb európai alapkamatnak - a magyar deviza kifejezetten jól áll. Az is a forint mellett szól, hogy a befektetők bíznak az IMF-megállapodásban. A forint és az ország iránti bizalmat egyébként az is jelzi, hogy a magyar csődkockázati mutató jelentősen mérséklődött, az állampapírok hozama szintén komoly csökkenést mutatott az utóbbi időben.

0 Tovább

Benzinár: lassan vége az emelésnek?

Az elmúlt hetekben tapasztalt üzemanyagár-emelkedés üteme lassulhat, esetleg meg is állhat, miután a forint számottevően erősödött a dollárral szemben.

A hazai üzemanyagárakat befolyásoló legfőbb tényezők ellentétes irányba mutattak az elmúlt héten, azaz miközben a dollárban jegyzett gázolaj- és benzinár emelkedett, addig a forint erősödött a dollárral szemben.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A konkrét százalékos értékeit tekintve a forint a hét átlagában 1,9 százalékkal izmosodott, a dollárban jegyzett gázolaj árfolyam 2,7 százalékkal, a dollárban számolt benzinár pedig 4,0 százalékkal kúszott fel.

0 Tovább

Hatalmasat bukott a számítógép-óriás

Forintban számolva 2 ezer milliárdos veszteséget produkált a Hewlett-Packard.

Kiábrándító számokkal rukkolt elő a számítógépgyártók piacának egyik főszereplője, az amerikai Hewlett Packard. A cég üzleti évének harmadik negyedében a leírásokal együtt 8,9 milliárd dolláros veszteséget hozott össze. Ez forintban - a jelenlegi árfolyamon - közel 2000 milliárdos mínusznak felel meg.

A befektetők véleménye meg is látszott az árfolyamon: 8 százalékos mínuszba küldték zárásig a HP-papírokat. A cég már az előző hónapokban sem volt vonzó a piaci szereplők számára, az árfolyam ugyanis a januári 26,40 dollárról csütörtök estig 17,64 dollárra mérséklődött, vagyis 30 százalékkal esett.

0 Tovább

A legvastagabb szupermodellek

Összesen 700 millió dolláros vagyona van a világ három leggazdagabb modelljének. Jól fizet a könyvírás, a tervezés, na meg a legtöbb világmárka.

Szupermodellnek lenni nehéz. Nem leányálom, nem is sétagalopp. Ha igazán sokat akarnak keresni, akkor a fotózások és a bemutatók mellett hasznos, ha másra is szakítanak időt. Gisele Bündchen a legjobban fizetett modell, de leggazdagabb kolléganőjének vagyona 100 millió dollárral (22,2 milliárd forinttal) több.

Az Business Insider listájának első helyén Kathy Ireland áll 350 millió dollárral, ő a leggazdagabb modell a világon. Közel 40 filmben és több tucat reklámban (Fruit of the Loom, Budweiser, Cheerios) volt látható, saját nevével fémjelzett birodalmat épített. Menyasszonyi ruhákat és ékszereket tervez, hat könyvet írt és természetesen saját fitneszvideót is kiadott.

0 Tovább

Nehéz ellenfél a kokain

A kakaó árának zuhanása a kevésbé körülményesen termelhető és nagy keresletnek örvendő kokacserjének kedvez. A kolumbiai kormány azonban kakaónagyhatalmat csinálna az országból.

Kolumbiában idén 40 százalékot esett a kakaóbab ára, ami a kokacserje-termesztés felé tereli a gazdálkodókat Az árcsökkenés hátterében az elefántcsontparti kakaóbab-termelés normalizálódása és az európai kereslet csökkenése áll.

A csokialapanyag árának csökkenése romba döntheti a kokaintermesztés visszaszorítására irányuló kolumbiai kampány sikereit. A csaknem egy évtizednyi stratégiai nyomás eredményeként Kolumbia visszacsúszott a harmadik helyre a tiszta kokaint előállító országok rangsorában, Peru és Bolívia megelőzte.

Decemberben egy kiló kakaóbabért még 5 ezer pesót kaptak a termelők, most 3 ezret, vagyis 1,65 dollárt (370 forint) - derül ki a Bloomberg összeállításából. A kakaóbabból egyszerre nagy mennyiséget kell eladni, nehéz betörni a piacra, pláne az ország távoli részeiből. Ezzel szemben a kokacserje leveleit évente négyszer is be lehet takarítani, a készpénzes vevők pedig örömmel ellátogatnak az ország kevésbé szem előtt lévő zugaiba.

0 Tovább

Trónfosztás a piacon

Az Apple-részvény drágulása miatt a világ legértékesebb vállalata lett a cég. A csúcsdöntéssel a Microsoft rekordja lett a múlté.

Az utóbbi években a tőkepiac egyik sikervállalata, az Apple történelmi csúcsot döntött. A cég Apple árfolyama hétfőn 660 dollár felett zárt, amire korábban soha nem volt példa.

Ennek eredményeként a cég kapitalizációja, vagyis tőkeértéke 623,5 milliárd dollárt tett ki. Ez forintra fordítva hihetetlenül nagy összeget jelent, összesen 138,4 ezer milliárd forint, ami az éves magyar GDP töbszörösének felel meg.

0 Tovább

Nagyot ugorhat a benzinár

Jelentős üzemanyagár-emelésre számíthatnak az autósok a Mol soron következő döntésekor.

Mind a benzin, mind a gázolaj drágulhat, miután a forint gyengült a dollárral szemben, a dollárban jegyzett benzin és gázolaj árfolyama pedig komolyabb emelkedést mutatott a nemzetközi piacokon.

A hét átlagában a forint a dollárral szemben 0,7 százalékkal gyengült - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján -, míg a gázolaj tőzsdei jegyzése átlagosan 3,0 százalékkal, a dollárban jegyzett benzin árfolyama pedig 2,6 százalékkal kúszott fel.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A két hatás tehát egy irányba mutat, összességében a forintban jegyzett benzinár megközelítőleg 3,5, a forintban számolt gázolaj árfolyam pedig majd' 4,0 százalékkal ugrott meg. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - forintosítva akár 6-7 forintos emelést is indokolna a Mol soron következő döntésénél.

0 Tovább

Facebook: jöhet az újabb pofon

Bár tőzsdei rajtja óta eddig is bő 45, az első nap felállított mindenkori csúcshoz képest pedig majd 55 százalékot zuhant a Facebook részvények jegyzése, nem kizárt, hogy a kisbefektetők számára az igazi feketeleves csak most jön.

Csütörtöktől ugyanis fokozatosan megszűnik a kibocsátás előtt részesedést szerző tulajdonosok részvényeladási tilalma, s amennyiben a szakmai befektetők is elkezdik önteni papírjaikat, tovább zuhanhat az árfolyam.

Első körben - 91 nappal az elsődleges kibocsátás (IPO) után - szűk 270 millió részvény esetében szűnik meg az értékesítési korlátozás, ami azt jelneti, hogy akár már ma bő másfélszeresére ugorhat a piacon lévő papírok száma, az IPO során ugyanis alig több, mint kétszer ennyi részvényt értékesítettek. Ezt követően október közepén újabb 250 millió, egy hónappal később pedig 1,2 milliárd papír válik eladhatóvá, azaz alig három hónap alatt ötszörösére emelkedhet a közkézhányad.

0 Tovább

Hányadikok vagyunk a benzinranglistán?

Egy tankolás Norvégiában 400 dollár, Venezuelában csak 3,51. Magyaországon pedig 264.

Bár az utóbbi három hónapban átlagosan 8 százalékkal mérséklődött a benzin ára, de világszerte jelentős különbségek vannak.

A Bloomberg 60 ország árait állította rangsorba, amely szerint Norvégiában a legdrágább a benzin, Venezuelában a legolcsóbb. A skandináv országban egy, a Bloomberg példájában szereplő Chevrolet megtankolása közel 400 dollár, a dél-amerikai államban mindössze 3,51 dollár ugyanez.

Vásárlóerő-paritáson mérve azonban Norvégia csak az 52. (A vásárlőerő-paritás, leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy a jövedelmi viszonyokhoz képest hogyan alakul a benzinár. Vagyis hiába a legdrágább a norvég benzin, az ottaniakat ez nem aggasztja, mert bőven van miből tankolniuk.) Az abszolút rangsorban Törökország a második, Izrael a harmadik, előbbi a vásárlóerő-paritáson mérve hetedik, utóbbi pedig 31.

0 Tovább

A németek nélkül még rosszabb lenne

Kedden a KSH megerősítette, amire számítani lehetett, Magyarország definíciószerűen is recesszióba került. Legfontosabb partnerünk is harmatosan teljesít, de legalább növekszik.

Nem okozott meglepetést a KSH kedden közzétett statisztikája, amely szerint éves szinten 1,2, negyedéves összevetésben pedig 0,2 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság.

Bár ezzel számolni lehetett, az adat kiábrándító képest fest Magyarországról, a hanyatlásban ugyanis számos dolog játszik szerepet. Az emberek nem vásárolnak, vagyis a belső fogyasztás nem hajtja a gazdaságot. Az ipart is csak az export tartja életben, a hitelezés takaréklángon pörög, beruházások pedig gyakorlatilag nincsenek.

A piac és a különböző nemzetközi szervezetek már régóta nem számolnak növekedéssel. Legutóbbi a Bloomberg tette közzé 23 elemző megkérdezésével készített prognózisát, amely szerint idén 0,8 százalékkal csökkenhet a magyar GDP. Ennél rosszabb teljesítményre számítanak az OECD-nél, a szervezet 1,5 százalékos mínuszt vár, az Európai Bizottság 0,3 százalékos csökkenéssel számol.

1 Tovább

Az olimpia egy melléfogás

A borús jóslatairól híres közgazdász, Nouriel Roubini a londoni olimpiai játékokat sem kímélte.

Az olimpia egy gazdasági melléfogás, London teljesen kiürült: a szállodák és az éttermek éppúgy, mint az utcák - írta a közgazdász egy közösségi oldalon, "zombivárosnak" nevezve az Egyesült Királyság fővárosát.

Az olimpiai játékok az előzetes tervek szerint mind az Egyesült Királyságban, mind Londonban lendületet adott volna a turizmusnak. Az átlagosnál mintegy egymillióval több turista helyett azonban az üzletek a forgalom visszaeséséről számoltak be.

A londoni tömegközlekedésre a játékok ideje alatt hatalmas nyomás nehezedik majd - figyelmeztettek a szervezők még idejekorán, amit a londoniak meg is fogadtak: sokan éppen ezekre a hetekre időzítették éves szabadságukat, aki pedig megtehette, az otthonról dolgozott. A turisták elkerülik a West Endet, ahol a város legtöbb látványossága található.

0 Tovább

Aranyérem? Kérem!

Gyerekeket, tehetségeket támogat, gerincbetegséget gyógyít. Mire jó az olimpiai aranyérem, például Klicskóé?

A legtöbb sportoló kincsként őrzi aranyérmét, azonban akadnak olyanok, akik ezért vagy azért, megválnak tőle.

Vlagyimir Klicsko ukrán nehézsúlyú bokszoló az 1996-os atlantai aranyától vált meg idén márciusban, az egymillió dollárt (mostani árfolyamon 225 millió forint) arra szánja, hogy testvérével, Vitalijjal létrehozott alapítvány segítségével rávezesse a gyerekeket, tehetségeket a sport szeretetére.

0 Tovább

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

A briteknek és indiaiaknak semennyi. Az amerikaiak 5,6 millió forintot, a mieink 20 millió körüli összeget kaphatnak. A szingapúriaknak 180 millió járna, de nincs aranyuk.

A sportolók álma, az olimpiai aranyérem eszmei értéke felbecsülhetetlen, jelenlegi
aranyárfolyamon 706 dollár
(közel 160 ezer forint). Az olimpikonok ezzel az összeggel nem mennének messzire, ám az éremmel szerzett dicsőség mellé az arannyal hazatérő sportolók pénzjutalmat is kapnak. A győzelem persze marketing szempontból is jövedelmező lehet, a szponzorok figyelmét mindenképp felkelti egy olimpiai bajnok.

A Fiscaltimes összeállítása szerint 204 nemzet olimpiai bizottsága különböző összegekkel jutalmazza az érmeseket, a legnagyobb összeggel, 800 ezer dollárral (180 millió forint) Szingapúr próbálja ösztönözni a sportolóit, akiknek eddig még egyik olimpiáról sem sikerült aranyat hazavinniük.

9 Tovább

Van még mit lefaragnia a forintnak

Az euróval szemben bő 40 forinttal, több mint 10 százalékkal erősödött a forint az év eleje óta, de korábbi évekhez képest azonban a dollár és a frankkal szemben még mindig jelentős az elmaradása.

Idén januárban került a korábban soha nem látott mélypontra a forint az euróval szemben, azóta pedig valamennyi fontos külföldi devizával szemben jelentősen erősödött. A jegybanki árfolyamok alapján az euró több mint 13, a frank 11,5, a dollár pedig 10,4 százalékkal drágult.

Korábbi árfolyamok alapján azonban közel sem olyan látványos az idei eredményével a feltörekvő devizák versenéyben igen előkelő helyet elfogaló magyar pénz erősödése, sőt, a bőven van mit ledolgoznia. A dollár és a devizában eladósodott magyar háztartások számára leginkább fontos svájci frank ugyanis jelentősen erősödött azóta, ezt nem tudta kompenzálni az elmúlt hét hónapban végbement forinterősödés.

0 Tovább

A legvastagabb olimpikonok

Lebron James profi kosaras kereste a legtöbbet a londoni játékokat megelőző tizenkét hónapban. A leggazdagabbak listáján pedig a kollégái vannak többségben.

Keményen edzenek, keményen játszanak, ha nem is vitték, viszik haza az aranyat, akkor is rémgazdagok. A Fiscal Times online portál összeszedte, mennyit kerestek 2011 júniusa és 2012 júniusa között a leggazdagabb sportolók.

1. LeBron James

A szupersztár kosaras eddig 1-1 olimpiai arany- és bronzérem tulajdonosa, 2011 júniusa és 2012 júniusa között 53 millió dollár bevételt produkált. King James az NBA egyik legmenőbb játékosa.

2. Roger Federer

A teniszzseni eddig 1 aranyérmet zsebelt be, bevétele 52,7 millió dollárra rúgott. Egy dél-afrikai felmérés szerint ő a második legmegbízhatóbb és legelismertebb ember a világon, az első természetesen Nelson Mandela. (Federer a londoni olimpián egy ezüstérmet szerzett, a férfi egyes döntőjében kikapott Andy Murraytől.)

0 Tovább

Megszerették Magyarországot

Vonzó lett a befektetők körében Magyarország: egyéves csúcs közelében jár a forint, a kockázati mutató is régen látott mélységben van.

Az elmúlt napokban 275-276 forintos szintekre süllyedt az euró, közben a svájci frank elhagyta a 230 feletti tartományt, ami tizenegy hónapja nem látott forintcsúcsot jelent. (A dollár mostani, valamivel 220 forint feletti árfolyama haárom hónapos csúcsnak felel meg.)

A látványos forinterősödésnek több oka van, elsősorban a nemzetközi hangulat hajtja fel az árfolyamot, mert a befektetők optimisták, ebben a helyzetben pedig szívesebben vásárolnak a kockázatosabbnak tartott eszközökből, így a forintból. A magyar devizát emellett segíti, hogy a magyar kamatszint magas, így a befektetők más kockázatos devizákhoz képest is többet kapnak a forintbefektetéseikért.

0 Tovább

Kezdődik a gumipánik

A gumi ára 3 éves mélypontra került, a piac szerint a következő években is csökkenő trendre lehet számítani.

Pánikhangulat kezd kialakulni a gumipiacon: az árak 3 éve nem voltak ilyen alacsonyak. A meredek árcsökkenést az eurozóna adósságválságával plusz a gazdasági lassulással magyarázzák.

A gumi esetében ez nem meglepő, hiszen egy ciklikus termékről van szó, 6-7 bő esztendő után menetrendszerűen jön a mélyrepülés.

0 Tovább

Még a forintnál is volt jobb

Bár a forint megint jól teljesített, nem tudta megverni a lenygel társát, a zlotyt. A román lej továbbra is vergődik.

Nemzetközi hírek határozták meg a forint mozgását a héten, amely igen jól zárult. Már a hét első felében is benézett a 280 forint alatti tartományba az euró, ám később gyengült a magyar pénz. A magyar deviza értékvesztése csütörtökön volt a legjelentősebb, miután a befektetők ugyanis csalódottan - eladásokkal - reagáltak Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének csütörtöki nyilatkozatára.

Eredetileg azt várták a piacok, hogy konkrét lépéseket jelent be a jegybankelnök és - többek között - elkezdi vásárolni a bajba országok államkötvényeit. De a konkrét bejelentés elmaradt. Az euró ezt követően jelentősen gyengült a dollárral szemben, a régiós devizák azonban megúszták kisebb gyengüléssel. Pénteken viszont a pozitív irányba indultak, elsősorban a kedvező amerikai munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően kialakult jó hangulat miatt.

0 Tovább

Jól járhatnak a dízelesek

A forint erősebb lett, az üzemanyagok tőzsdei jegyzése felment, a hazai kutakon mégis csökkenhetnek az árak.

Ellentétes folyamatok zajlottak a nemzetközi piacokon az elmúlt egy hétben, a forint erősödött a dollárral szemben, miközben mind a gázolaj, mind pedig a benzin tőzsdei árfolyama emelkedett. Előbbi tényező a hazai üzemanyag árak esését, utóbbiak az emelkedést indokolnák, így a két hatás úgy-ahogy kiegyenlítette egymást.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Mindez a konkrét számokra lefordítva annyit tesz, hogy a forint a dollárral szemben a héten - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján - több mint 3 százalékkal erősödött, miközben a benzin dollárban jegyzett tőzsdei árfolyama átlagosan 2,4 százalékkal, a gázolaj jegyzése pedig 1 százalékkal emelkedett.

Összességében tehát a forintban kifejezett tőzsdei ár a benzin esetében 1 százalékkal csökkent, míg a gázolajnál megközelítőleg 2,5 százalékkal süllyedt. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzinnél stagnálást, esetleg 1-2 forintos árcsökkentést, míg a gázolaj esetében 4-5 forintos áresést indokolna.

0 Tovább

Tarolhat a gránátalma

Egy kutatás szerint a környezetbarát nanotechnológiában lehetne felhasználni a gránátalma héját.

A gránátalmát szeretjük, mert számtalan kutatás bizonyítja jótékony hatását. Most azonban még népszerűbb lehet, mert egy indiai kutatócsoport szerint a gyümölcs héja felhasználható ezüst nanorészecskék környezetbarát előállításához.

A gránátalma alapú biomassza segítségével kiváltható lenne több hagyományos kémiai reagens, ami a nanorészecskékké alakításához szükséges. A gránátalmás nanorészecskék egyébként körülbelül 5 nanométer átmérőjűek.

0 Tovább

Akik milliókat kerestek az olimpián

Az olimpiára való készülődés hét éve alatt több mint 2000 egyesült királyságbeli társaság több mint 7,5 milliárd font - 2700 milliárd forint - értékben kapott megrendelést a szervezőktől.

Ezeket a szigorú marketing szabályok miatt nem sokan verhetik nagydobra - de akadnak kivételek. A Rio Tinto honlapjának nyitólapján például az olimpiai érmek láthatók. A világ egyik vezető bányatársasága - amelynek két egysége a Londonban jegyzett Rio Tinto plc. és a melbourne-i központú Rio Tinto Ltd. - 4700 olimpiai medált szállított. A fémek az egyesült államokbeli (Salt Lake City környéki), illetve mongóliai bányáiból származnak.

A biztonságért felelős G4S Plc.-nek félő, hogy kevesebb dicsekednivalója lesz. A társaság árfolyama július közepén 8,7 százalékkal csökkent, miután bejelentették: várhatóan nem lesz képes a megfelelő számú szakembert felvenni a játékok kezdetére. Ez a malőr a szerződés szerint akár 35-50 millió fonttal is csökkentheti a bevételt.

0 Tovább

100 ezer milliárd forintnál járnak a gazdagok

Bár a milliárdosok listáján szereplő tíz leggazdagabb ember rosszul zárta a júliust, akkor sem lehet okuk panaszra, januárhoz képest mindannyian pluszt termeltek. Összesített vagyonuk megközelíti a 100 ezer milliárd forintot.

Július utolsó kereskedési napján rosszul jártak a gazdagok. A Bloomberg világ negyven leggazdagabb emberét felsoroló listáján az első tízben lévő milliárdosok kedden a tőzsdei mozgások eredményeként összességében 2,96 milliárd dolláros, forintban számolva közel 680 milliárdos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. (Persze a mínusz csak virtuális, tőzsdei emelkedés esetén ugyanis csökken ez a veszteség.)

A tetemes keddi bukás ellenére nem kell félteni a top tízben lévő milliárdosokat: az év elejéhez képest mindegyikük vagyona nőtt, 5,2-24,4 százalékkal.

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek