Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Utolsó helyen kullog a forint

Változatos hetet zárt a forint. A magyar deviza 290 forint alatti szinteken kezdte a hetet, ám a hét közepén gyengült. Az euró jegyzése 298 forintos szinteken is megfordult, majd fokozatosan lejjebb jött az árfolyam. Pénteken délután 291 forint alatt jegyezték az eurót, ami 0,6 százalékos gyengülést jelent a hétfői szinthez képest.

A régiós devizák is hasonló pályát futottak be a héten, de valamennyi megelőzte a forintot. A cseh korona 0,6 százalékkal erősödött az euróval szemben, ezzel első lett. A múlt héten a régiós devizák versenyében utolsó helyezést elérő román lej a második, 0,2 százalékos plusszal. A harmadik a zloty, minimális gyengüléssel.

A forint többieknél jelentősebb értékvesztésében szerepet játszott, hogy több nemzetközi befektető egyre bizonytalanabbnak látja az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hiteltárgyalások megkezdését és kimenetelét.

0 Tovább

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

"Mikor lesz már vége a válságnak? - hangzik a gyakran ismételt kérdés, a válaszok azonban a legtöbbször csak tovább erősítik a bizonytalanságot. A jó hír ugyanakkor az, hogy él köztünk néhány guru, akik valahogy mindig hamarabb megérzik a változást. Őket érdemes követni, és akkor nagyot nem hibázhatunk.

A spekuláns zsenik közül a leggazdagabb - akinek vagyona 50 milliárd dollárra tehető, ami több mint 10 000 milliárd forint -, név szerint Warren Buffett hónapok óta optimista a világgazdaság jövőjét illetően, a legújabb hír pedig az, hogy optimizmusát újabb vállalatok felvásárlásával készül bizonyítani.

Az omahai bölcsként is ismert befektető a szolgáltatási szektorhoz kötődő cégeket vett górcső alá - név szerint Liberty Media, DirecTV, DaVita, CVS Caremark, General Dinamics -, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a fogyasztás fellendülésére számít.

0 Tovább

Mi köze a napsütésnek a kávézóhoz?

A nap mint nap fogyasztott forró italok versenyében a fogyasztók szempontjából egyelőre a kávé van előnyben. Az előrejelzések szerint a tea árfolyama ugyanis várhatóan emelkedni fog, miközben az úgynevezett robuszta kávé olcsóbb lehet az árupiacon. Igaz, a kávé ára rövid távon csökkenhet, a teaé pedig hosszú távon.  

A legfrissebb kilátások alapján a londoni árupiacon jegyzett robuszta kávé árfolyama a jelenlegi közel 2000 dolláros szintről 1700 dollár süllyedhet a következő hetekben.  

A tea esetében fogyasztás bővülése jelenti az ármozgató tényezőt, a kávénál ezzel szemben a bőséges termés. A kávétermelés ugyanis ötödével 600 ezer tonnára bővült Indonéziában, amely a világ harmadik legnagyobb robusztakávé-termelője. A hároméves rekordot jelentő eredmény a napsütés és a csapadék optimális kombinációjának köszönhető.

Mivel a robuszta az instant kávé alapanyaga, ezért az elemzők azt várják, hogy az instant kávét felhasználó kávézóláncok - köztük a Starbucks - mellett a Nescafé gyártójának is alacsonyabbak lesznek az alapanyagköltségei. Reméljük ez látható lesz az üzletek polcain és a kávézókban is.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla

Elverték a forintot a társai


Luxus: akik még válságban is nyernek


Hullámvasúton az arany és az ezüst

0 Tovább

India összecsapott a spekulánsokkal

Izgalmas sakkjátszma van kibontakozóban a gyapot piacán, ahol pillanatok alatt dollármilliók cserélhetnek gazdát. A két szemben álló fél India és a dörzsölt spekulánsok.

A gyapot világpiaci árfolyama február végére másfél éves mélypontja közelébe esett, köszönhetően többek között a spekulánsoknak, akik öt éve nem fogadtak akkora összegekkel a további áresésre, mint most.

A spekulációt elsőként India - a második legnagyobb exportőr - elégelte meg, aki azonnali hatállyal leállította exportját. A lépéstől azt várja, hogy a világpiacon hiány keletkezik gyapotból, és az ár újra emelkedésnek indul (a gyapot világpiaci ára az elmúlt egy évben felére esett, így nem is csoda, hogy Indiában betelt a pohár.) Ha így történne, akkor vélhetően India is hamarosan piacra dobná készleteit, plusz hasznot zsebelve be az exporttilalommal, elsősorban a spekulánsok kárára.

0 Tovább

Rákapott a világ a teára

Drágulásra számíthatnak a teafogyasztók, akiknek száma szerte a világon egyre növekszik. A folyamatban Kína és India a ludas, az ottani kereslet megugrásának köszönhetően a világ teafogyasztása 5,6 százalékkal 4 millió tonnára nőtt 2010-ben, miközben a fekete tea világpiaci ára a rekordot jelentő kilónként 2,85 dollárra emelkedett.


Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) úgy számol, hogy a világ fekete tea termelése a következő tíz évben közel ötödével bővül, a zöld tea esetében pedig sokkal nagyobb mértékű, 72 százalékos növekedésre van kilátás. A FAO az erős kereslet miatt árcsökkenésre nem számít, sőt az évről-évre meglepetést okozó kínai keresletnek betudhatóan akár újabb áremelkedés is elképzelhető.

Magyarországon 50 százalékkal drágult a tea

Magyarország sem kivétel. A KSH adatai szerint a világpiaci tendenciákat követve, sőt az áremelkedés ütemét tekintve azok előtt haladva alakultak az árak: a tea átlagos fogyasztói ára - Ceylon fekete tea, 25-30 filterrel - az elmúlt öt évben több mint 50 százalékkal 240 forintra emelkedett idén januárig.

1 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek