Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszatérhetnek a befektetők a szénbányákhoz

A következő 5 évben 1200 új, széntüzelésű erőművet adhatnak át világszerte. A folyamat elsődlegesen Kínára, Japánra, valamint Indiára lesz jellemző, ami nem meglepő, hiszen Ázsia gazdasági növekedése miatt folyamatosan emelkedik a villamos energia szükséglet a térségben. Ebből adódik az is, hogy a világ vezető szén importőre Kína, valamint Japán.

A földgázt eddig előszeretettel hasznosították a villamos energia előállításában, azonban  világpiaci ára folyamatosan emelkedik a kitermelési szint csökkenése miatt. Ezzel viszont az áram előállításának költsége növekszik, ami a világgazdaság teljesítőképességét ronthatja.

Hogy mit is jelent ez számokban?

A földgáz árfolyamának minimuma 2 dollár volt az idei évben, jelenleg pedig 3,6 dollárnál található a jegyzés, ez közel 80%-os emelkedésnek felel meg. Ezzel szemben a szén tonnánkénti ára a chicagói árutőzsdén 0%-s teljesítményt mutatott fel idén, és a 65 dolláros árszinten stabilizálódott. Nem meglepő tehát, hogy a közmű cégek 180 fokot fordultak, és újból a szenet részesítik előnyben.

Ebből a folyamatból elsősorban az amerikai szénbányák profitálhatnak, ugyanis az ország a világ harmadik legnagyobb szén exportőre, és szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol Kínával, valamint Indiával is.

Ha jobban megnézzük, melyik szénbánya húzhatja a legnagyobb profitot a folyamatból, akkor egyértelműen a Peabody Energy Corp. jöhet szóba. A vállalat hat kontinensen van jelen, és 29 bányával rendelkezik. 2011-ben közel 9 milliárd tonna szenet termeltek ki, és jutattak el a fontosabb kereskedelmi partnereknek.

Számíthatunk tehát arra, hogy a jövőben a nagyobb befektetési alapok is beveszik portfoliójukba az ilyen profillal rendelkező vállalatokat, és újból visszatér az élet a bányatársaságok részvényeibe.

0 Tovább

Facebook-őrület volt a piacon

Újból a Facebook volt az amerikai tőzsde főszereplője, ezúttal látványos drágulást produkált a papír - meglepetésre.

A Facebook-részvény mindig tud újat hozni a piacra. A szerdai kereskedés során jelentős, bő 12 százalékos áremelkedéssel zárta a napot, a tőzsdezárás utáni kereskedésben pedig további 1 százalékot termelt.

Tette ezt annak ellenére, hogy a befektetők a kereskedés előtt esésre számítottak. Az árcsökkenés azért lett volna indokolt, mert lejárt több mint 800 millió részvényre vonatkozó eladási tilalom, amelyet a májusi kibocsátáskor szabtak meg. A határidő lejárta azzal fenyegetett, hogy az eddig értékesítési korlátozás alá kerülő részvények tulajdonosai piacra dobják a papírjaikat, ezzel pedig meredek lejtőre teszik a részvényeket.

0 Tovább

Hirtelen fordulat, menekültek a szereplők

Bár Obama győzelmét kedvezően értékelték, hamar jött a feketeleves.

Gyorsan irányt váltottak a piacok az elmúlt két napban. Barack Obama jelenlegi elnök győzelmével záruló amerikai elnökválasztás után jó volt a hangulat, egyebek mellett kedden még kéthetes csúcsra emelkedett az olaj árfolyama, de jól szerepelt a többi piac is.

Később azonban éles fordult következett be. Az Európai Bizottság pesszimista gazdasági kilátásokat tartalmazó jelentése adta meg a kezdőlökést, majd a befektetők az amerikai gazdaság - a várható adóemelések, valamint az úgynevezett fiskális szakadék miatt kezdtek aggódni.

0 Tovább

Drágulást hozott Obama győzelme

Az árupiacokat sem hagyta hidegen Barack Obama választási győzelme.

Kéthetes csúcsra kapaszkodott az amerikai könnyűolaj árfolyama, miután kiderült, hogy nem Mitt Romney, hanem továbbra is Barack Obama lesz a Fehér Ház lakója a következő négy évben.

Az olaj jegyzése 3 százalékkal emelkedett, így 89 dollár közelébe került, amire legutóbbi október 22-én volt példa. (Obama hivatalba lépése óta az olaj árfolyama megduplázódott, igaz, idén tíz százalékkal esett.)

Az olajpiacot most az is fűtötte, hogy Obama környezetvédelmi okokból nem adott engedélyt az olajfúrások bővítésére, holott ellenlábasa, Romney ezt támogatta volna, ez pedig korlátozza a kínálat bővülését, ami szintén árfelhajtó tényező.

0 Tovább

Mennyit érhet a Fehér Ház?

Most lesz az amerikai elnökválasztás. A korábbinál drágább ingatlanba költözhet be a győztes, akire fontos, a piacok teljesítményét meghatározó feladatok várnak.

Az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelyejelenleg többet ér, mint négy éve.

Egy ingatlanokkal foglalkozó weboldal becslése szerint a Fehér Ház jelenleg 284,9 millió dollárt ér, ami 1,5 százalékos emelkedést jelent a 2008-as 280,8 millióhoz képest. Az ingatlanárak Washingtonban feltehetően ezt követően is emelkedni fognak, egy év múlva 1,1 százalékkal többet érhetnek. Ráadásul vannak szerencsés környékek, ahol a válság hatására sem kerültek padlóra az ingatlanok árai.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek