Az IMF-tárgyalások megindítására kapott engedély után látványos erősödést produkáló forint sorsa nagyon közvetett módon ugyan, de a politikától függ a következő napokban. Nem a magyar, hanem a görög politikai csatározások kimenetelétől. 

A görög politikai erők ugyanis a választások óta nem tudnak megegyezni a kormányalakításról, a vita elsősorban arról szól, hogy a hatalomra kerülő pártok hajlandóak-e végrehajtani az Európai Unió által a mentőcsomag fejében kért megszorításokat. Ha erre nem kerül sor, akkor új választásokat kell kiírni, amelynek eredménye jelenleg megjósolhatatlan. Akár az is bene van a pakliban, hogy a megszorításokat elutasító pártok nyernek, ezt követően Görögország csődbe mehet és akár kiléphet ez eurózónából. 

Itt jön képbe a forint, mert egy esetleges görög csőd, amely egyre reálisabbnak tűnik, komoly eladási hullámot generálhat a piacokon és egy ilyen helyzetben könnyen lehet, hogy az eurózónában csalódó befektetők a kevésbé biztonságosnak tekintett eszközökből, mint például a forintból is kiszállnak. Ezt jelzi, hogy a görög kormányalakítási tárgyalások megszakítása után hétfőn masszív mínuszokat produkáltak a nemzetközi piacok, és a forint is gyengült, az euró például a hétfő reggeli 290 alatti szintről 292 fölé szaladt.

A következő napok kérdése tehát a forint szempontjából az, hogy sikerül-e olyan görög kormánynak felállnia, amely véghezviszi a takarékossági intézkedéseket vagy sem. Ha nem jön össze, a pesszimista piac tovább tolhatja 300 felé az árfolyamot, nem beszélve arról, hogy egy esetleges görög csőd és euróbúcsú sokkszerű hatására akár e lélektani határ fölé kerülhet az euró. 

Mindazonáltal elméletileg nem kizárt, hogy a görög csőddel még jobban is járhat a forint. Ez a megehetősen bizarr forgatókönyv ugyanis arról szól, hogy még mindig jobb, ha egyszeri lavinaszerű eladási hullám megy végbe a görög csőd után, de ezzel megszűnik az utóbbi több mint egy évet jellemző, elsősorban Görögország miatt az eurózóna jövőjét megkérdőjelező bizonytalanság és előbb-utóbb helyreállhatna a rend a piacokon.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"

Nyomul az állam - Bajban a bankok?

Furcsaság a világpiacon


Európai veszekedés áldozata lehet a forint