Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tovább eshet a benzinár

A piaci folyamatokra való tekintettel a Mol újabb jelentős gázolaj- és benzinár-csökkentést jelenthet be a héten, kérdés ugyanakkor, hogy vajon a forint ereje és a benzin tőzsdei jegyzésárának csökkenése ismét megjelenik-e a hazai kisker árakban.

A héten a várakozásoknak megfelelően a hazai benzinár 10, a gázolaj kiskereskedelmi ára pedig 5 forinttal csökkent. Az autósoknak továbbra is szerencséjük van, a piaci folyamatok ugyanis továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak, a mögöttünk lévő héten a forint tovább erősödött a dollárral szemben, a benzin tőzsdei ára pedig tovább csökkent, azaz indokolttá vált az újabb jókora árcsökkentés a hazai kutakon.

A héten a forint átlagosan 2,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miközben ugyancsak a hét átlagában számolva a benzin dollárban számolt tőzsdei jegyzésára 3,5 százalékkal esett. A gázolaj dollárban jegyzett tőzsdei ára gyakorlatilag stagnált. Összességében tehát a két hatás eredőjeként a forintban számolt benzinár mintegy 6, a forintban számolt gázolajár megközelítőleg 2,5 százalékkal csökkent.

0 Tovább

A magyar pénz vitte a pálmát

A múlt héten látványos erősödést produkáló, a Bloomberg feltörekvő piaci devizák teljesítménye alapján készült listát nagy fölénnyel vezető forint most is kiemelkedett a mezőnyből.

Az IMF maradt a fókuszban

Bár az IMF-tárgyalások előtt utat nyitó brüsszeli döntés után bekövetkezett látványos erősödés miatt szinte törvényszerű lett volna egy korrekció, de jelentősebb gyengülés nem következett be. Igaz, az euró a héten járt a 283 forintos tartományban, de ahhoz képest a pénteki 285 forintos árfolyamszint nem mondható jelentős veszteségnek. Utóbbi jegyzés gyakorlatilag megegyezik a hétfőivel, tehát a hét elejéhez képest gyakorlatilag stagnált az árfolyam, miközen a forint társai veszítettek értékükből.

A forint újabb győzelme azzal magyarázható, hogy a befektetők továbbra is bíznak abban, hogy az IMF-tárgyalások sikerrel zárulnak, igaz, egyelőre ez csak megelőlegezett bizalom, hiszen még nincs kézzelfogható eredménye az egyeztetéseknek.

Gyengék a többiek

A régiós devizák közül a cseh korona járt a legrosszabbul: hétfő és péntek között közel 1 százalékkal gyengült, a román lej 07 százalékkal értékelődött le. A lengyel zloty kerüt a forint mögé, amely csak 0,5 százalékos veszteséggel zárta ezt a hetet.

0 Tovább

Zuhanhat a benzinár - Köszönjük, EU

A piaci folyamatok alapján akár 8-9 forinttal is csökkenhetne a benzinár, kérdés ugyanakkor, hogy a Mol mennyire bánik óvatosan a ceruzával.

A héten minden az autósok kezére játszott a nemzetközi piacokon, a benzin és a gázolaj tőzsdei ára csökkent, a forint pedig az IMF-tárgyalás felől érkező kedvező híreknek köszönhetően számottevően erősödött a dollárral szemben. Az eredmény: a Mol részéről indokolttá vált egy jókora gázolaj- és benzinár-csökkentés.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Ami a pontos értékeket illeti: a hét átlagában a forint 2,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a benzin tőzsdei ára 2,7, a gázolajé 0,8 százalékkal süllyedt, ami összességében - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 42-44 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a gázolaj esetében 4-6, a benzinnél pedig akár 8-9 forintos árcsökkentést is indokolna (!) a kutakon a jövő héten.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Indokolna. Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Április elején is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár több forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

4 Tovább

Nagyon elverte a többieket a forint

Izgalmas hetet zárt a devizapiac, amelynek egyik főszereplője a forint volt. A magyar deviza a régiós devizák versenyét utcahosszal megnyerte.

A magyar deviza jó szereplése annak köszönhető, hogy előrelépés történt az IMF-tárgyalások ügyében. Először kedden Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozott arról, hogy közeledtek a két fél álláspontjai a vitás kérdésekben, szerdán pedig Brüsszel úgy döntött, megindulhatnak a tárgyalások, amelynek eredményeként Magyarország hitelkerethez juthat.

Az elmúlt hetekben bizonytalan volt a befektetői bizalom javulásához szükséges hitelkeretről szóló tárgyalások megkezdése, ez pedig meg is látszott a forint árfolyamán. Ehhez hozzájött az európai adósságválság, elsősorban a Spanyolország súlyos pénzügyi gondjai miatt kialakult pesszimizmus, így 300 forint közelébe került az euró.

0 Tovább

Megkapta a kezdő lökést a forint

A hétfőn még a 300 forintos szint közelében is megforduló euró kedden 294 alá süllyedt, szerdán reggel pedig 293 forintba került (szerdán kora délután, az EU-s megállapodás hírére már a 288-at közelítette az árfolyam). Utóbbi szinteken pedig legutóbb április elején mozgott a közös európai deviza.

A látványos erősödéshez hozzájárult a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, de forintspecifikus tényezőknek nagyobb szerep jutott. Ezt az bizonyítja, hogy a forint régiós társa, a zloty árfolyama alig változott az euróval szemben a keddi kereskedésben.

A forint elsősorban a pozitív híreknek köszönheti sikerét, az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban ugyanis kedvezően nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn uniós biztos. A piac ezzel a jelentős erősödéssel jutalmazta a nyilatkozatokat.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek